Най-големите чуждестранни играчи в сектора на недвижимите имоти във Великобритания от началото на тази година са германските инвеститори. Това става ясно от последните данни от проучвания на консултанта по недвижими имоти Jones Lang LaSalle.

Общият обем на транзакциите, извършени от германските компании, е на обща стойност 878 млн. евро, или 19% от общия обем(4.5 млрд.евро) на всички транзакциите в страната за периода.

Някои от най-големите германски инвеститори на острова са Pramerica, Deka, HansaInvest , Real I.S както и фондът Credit Suisse, става ясно още от изнесените данни.

Веднага след германските инвеститори се нареждат компаниите от Кувейт и Ирландия.

Инвестираните от германците 878 млн. евро във Великобритания са свързани най-вече със закупуването на офис имоти. Това е доста голямо увеличение за пет месеца, като се има предвид, че за цялата изтекла година общата сума на техните инвестиции е 647 млн. евро.

Покачващите се доходи от имоти в страната е основната причина за голямата активност за германските компании в сектора. Доходността от имоти, намиращи се на централни локации в Лондон и големите градове на страната, се е повишила с около 5.75%, показват данните на Jones Lang LaSalle.

За сравнение за първите пет месеца на предходната година отчетеното покачването дори в централните части на Лондон е е било в границите на 4.25%.

В същото време цената на недвижимата собственост във Великобритания е спаднала с повече от 25% за периода на от началото на тази година.