Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано отчитат най-големия си ръст през май, откакто се води статистиката, вследствие на нарасналите покупки на сезонни храни и облекло, предава Bloomberg.

Продажбите на дребно са нараснали с 3.5% на месечна база през май, най-много, откакто започва статистиката през 1986 г., след като пред това отбелязаха спад от 0.3% през април, съобщават от национализирана статистическа служба. Продажбите са нараснали с 8.1 на годишна база през май, най-много от май 2002 г. насам.

Данните показват, че нарастващите хранителни и енергийни разходи и падащите цени на жилищата все още не са се отразили на потребителските разходи. Управителят на Централната банка на Великобритания Марвин Кинг заяви вчера, че банката няма да се огъне в борбата си с инфлацията, което ще наложи стандартът на живот в страната да спадне и икономическият растеж да отслабне.

Английският паунд нарасна с 0.4% спрямо щатската валута и се търгуваше срещу 1.9710 долара, след като докладът беше публикуван днес. Нарастването спрямо еврото беше от 0.5%.

Потребителите са купували повече пресни храни и летни дрехи през май, когато средната температура на Острова е дисигнала рекордните 12.1 градуса по Целзий. Продажбите на текстил, облекла и обувки са нараснали с 9.2% спрямо април, което е най-голямото увеличение от 1986 г. насам.

Инфлацията в Обединеното кралство нарасна с повече от един процентен пункт над предварително заложените 2%, което принуди Кинг да дава писмено обяснение за причините пред финансовия министър.

Цената на суровия петрол се покачи до рекордни нива на 139 долара за барел на 16 юни, а цената на царевицата скочи до рекордните почти 8 долара за бушел. Цените на бензина за домакинствата във Великобритания са нараснали повече от два пъти от 2003 г. насам, според Energywatch.