Според Уол Стрийт Федералният резерв на САЩ е почти сигурно приключил с намаляването на основната лихва в обозримото бъдеще.

Но с инфлационните страхове, чукащи на вратата, някой икономисти започват да се чудят дали ФЕД не отиде твърде далеч с действията си за твърде кратък период от време.

Централната банка се очаква да остави лихвата непроменена на ниво от 2% на следваща си среща другият вторник и сряда. Това ще е след седем намаления от миналия септември насам.

Някои икономисти считат, че ФЕД ще започне да повишава дори лихвите още през това лято в опит да се бори с нарастващите цени на суровините. Други вярват, че тези повишения ще започнат чак в началото на 2009 г.

Не са много тези които мислят, че ФЕД ще понижи лихвите скоро отново. Някои дори смятат, че ниските лихви са частично виновни за нарастващите цени на храните и горивата, както и за евтиния долар.

Проблемът според икономисти е, че ФЕД не намали достатъчно лихвите в отговор на ипотечната криза, което е принудило институцията да свали нивата в голям размер тази година.

ФЕД намали лихвите с половин процентен пункт през септември и още с по четвърт пункт през октомври и декември.

„Ако регулаторите бяха по агресивни през четвъртото тримесечие на миналата година, финансовата система и икономиката нямаше да стигнат до тази точка и ФЕД нямаше да бъде нужда да отговаря по този начин“, казва Марк Занди, водещ икономист в Economy.com пред cnn.

ФЕД свали лихвите с три четвърти пункта на извънредна среща през януари и още половин процентен пункт на редовната девет дни по-късно.

Това бе последвано с още три четвърти пункта през март и половин пункт през април.

Според някои това отвори вратата за инфлационният натиск, на който сме свидетели през последните месеци.

Други анализатори са на мнение, че щатската икономика е все още твърде нестабилна, за да оправдае действията на ФЕД.

Според защитниците на ФЕД, забавянето на икономиката евентуално ще доведе до спад на търсенето на петрол и други суровини, което би довело до понижение и на цените.

В допълнение някои икономисти считат, че фактори извън контрола на ФЕД са истинските причини за нарастването на цените на петрола и храните.

Бумът на световното търсене на петрол комбиниран с факта, че много инвеститори използват момента на пазарите на суровини, са основни виновници за ръста на цените, коментират наблюдатели.