На изхода на почти новата спирка на метрото в Лас Суертес, ескалаторът ви качва сред червено поле... В квартала Валекас, в Мадрид около 26 хиляди нови жилища са в процес на завършване, малко прекалено големите улици са заобиколени от жилищни сгради с по 100-150 жилища, построени по един и същи начин: сгради с 8-10 етажа, двор с басейн и детска площадка, наблюдавани от пазачи и камери.

Всичко изглежда на място- супермаркети, колеж, но липса най-важното: хора, които да заемат тези полупразни сгради и улични търговци, които да вдъхнат живот на улицата, пише в. "Монд".

Главозамайващото развитие на сектора на недвижимите имоти, което преживя след 1997 г. Испания, и неговото рязко спиране са очевидни в този квартал."Ние очаквахме, разбира се, спокойна продажба на жилищата, чието строителство наистина беше по-голямо от търсенето, но не и на такова радикално спадане, с каквото се сблъскахме след американската ипотечна криза и шоковото повишаване на цените на петрола и суровините", заявява Жозе Мануел Галиндо- ръководител на асоциация на строителните предприемачи в Мадрид Asprima.

През 2007 г. строителството на жилища в Испания достигна връх- 641 хил. новопостроени апартаменти, но през 2008 г. то не трябва да надмине 400 хил., с тенденция към спад до 250 хил. през 2010 г.

"Купувачите сякаш се изпариха", коментира банкер. "Първо изчезнаха тези, които купуват второ жилище (около 30% от пазара), между които и много чужденци, след тях и спекулантите (около20%), които купуваха, а след това препродаваха жилища на по-високи цени, най-накрая и тези, които купуваха първо жилище, се уплашиха от лихвените проценти".

Настоящото търсене на жилищни имоти в Испания е за около 400 хил. Това означава, че около 175 хил. жилища са завършени, но не са продадени, а тенденцията е до края на 2008 г. броят им да се удвои, според статистиката на Asprima. Според други експерти в Испания има около 2 милиона нови жилища, които не са продадени.

Въпреки това цените за кв. м не спадат. През първото тримесечие на 2008 г. те са се повишили с 3.8%, което, заедно с инфлация от 4.2% , остава все пак далече от 15% годишно, колкото беше поскъпването през 2002-2005 г.

Предприемачи и продавачи трудно приемат идеята да намалят цените, за които претендират. Някои са готови да повишат предлаганите предимства. Според оценките на Deutsche Bank цените на недвижимите имоти в Испания трябва да спаднат с 20% до 2010 г., което, изчислено с инфлацията, означава спад с 35% на цените.

Още от сега най-задлъжнелите предприемачи се принуждават да преструктурират дълговете си . А кризата в сектора не оставя без последствия цялата икономика- 9% от БВП на Испания се формира от пазара на имоти, а 18% от строителния сектор. Безработицата пък се повиши с 9.6% за първото тримесечие на 2008 г.