UNIQA Insurance plc постигна премиен ръст от 29% през първото тримесечие на годината и е вече вторият по големина животозастраховател в България с пазарен дял от 19.7% (+3.9%), съобщи компанията за Profit.bg .

На сегмента на други застраховки, компанията има премиен ръст в размер на 19.5% и пазарен дял от 7.4% (+0.1%). Целта на дружеството е до края на годината да бъде водещият животозастраховател в страната.

Според Пол Мориц, председател на управителния съвет, компанията е постигнала добрите резултати благодарение на иновативните си продукти, отлични продажби и сътрудничеството с Райфайзенбанк. Премийният обем на сегмента на животозастраховането е достигнал 6.6 млн. евро по последни данни.

Като цяло за периода, пазарът е отбелязал ръст от 18.8%, което означава, че с ръста си от 28.95% до 20.3 млн. евро, UNIQA е изпреварила пазара. В момента компанията е четвърта в България по този показател.

От месец май компанията има нова главна квартира, където на площ от 5 000 кв. м и пет етажа работят 150 служители.

Освен главната квартира в София, UNIQA има над 100 офиса в България, където работят около 420 души постоянен персонал заедно с повече от 2 000 застрахователни агенти.

36-те активни компании на българския застрахователен пазар постигнаха премием обем от 777 млн евро през 2007 г. Около 83% от премиите се падат на сегмента на застраховки различни от животозастраховането, докато в Западна Европа този процент е 20%. Делът на застраховането от БВП е около 2.7%, което в средно за ЦИЕ, но е доста зад средноевропейското ниво от 8.3%.