Ще се подпише заповед за временна забрана на новото строителство в ж.к. „Младост“. Това съобщи кметът на столична община Бойко Борисов.

Забраната ще засегне строителни обекти, които още не са стартирали. Строителната забрана е една година, но ще бъде отменена по-рано, в момента, в който подробните устройствени планове бъдат одобрени. Тя ще бъде отменена тогава, когато бъдат подобрени подробните устройствени планове (ПУП) на 5 - те района в комплекса- „Младост 1“,“Младост 1А“, „Младост 2“, „Младост- 3 и 4“. Приемането на ПУП е единственияt начин да се спре строителството на парче и да не се допуснат криминални строежи, каза Диков. Т

Tова е първата строителна забрана от историята на столицата. Решението на Столична община е било провокирано от протеста на жители на квартала, който се проведе срещу неговото презастрояване. В момента тече повторно обсъждане на ПУП на квартала, които според Диков са били ревизирани от експертен съвет преди две седмици.

На въпрос на БГНЕС, колко от 60-те предвидени в първоначалните планове сгради ще останат, той отговори: С кръстчета зачертавахме сградите по плана. На друг въпрос, с колко % ще намалеят зелените площи, той отговори, че напротив, те ще бъдат увеличени. На трети въпрос, защо едва сега се въвежда практиката, да се правят ПУП, кметът и гл. архитект бяха лаконични:“нямаме вълшебна пръчица“.

Диков каза, че започва проверка на всички строителни разрешителни. Той се надява, до октомври месец да приключи приемането на всички разрешителни строителни планове и информира, че строежът в парка „Сто години София“ е забранен. Диков не каза дали архитектите, които са изготвили некоректни планове ще бъдат наказани и дали ще им се плати.

Хубавата новина е, че в момента ПУП се прави за жк „Дружба“ и жк “Обеля“. В скоро време ще стартира работата по такива планове в кв “Надежда“ и части близо до центъра, като в рамките на 2 години ще бъдат направени такива планове за целия град. Те ще включват и не построени още терени, обеща Диков. Започваме проверки на възстановена собственост. Подготвяме писмо до прокуратурата за възстановяване на 3 земеделски имота на територията на Националния институт по онкология, обяви главният архитект на столицата Петър Диков.

Трите земеделски имота са възстановени неправомерно, тъй като тя е публично-държавна собственост, вече застроена с градски мероприятия, обясни Диков. Единият от имотите е до новия център по лъчелечение. Другият фрапиращ случай е за връщане на земеделски имоти в Националната спортна академия, тъй като тя нямало застрояване. Спортните игрища са учебните зали на академията, обясни Диков като изрази възмущението си. Сега или трябва да бъде преразгледано възстановяването, или да бъде преразгледано отчуждаването. Последното означава, че държавата трябва да се бръкне много дълбоко в джоба.

БГНЕС, Снимка:БГНЕС