Обединена Българска Банка бе първата банка, която създаде специализирани продукти за кредитиране на проекти по оперативните програми на ЕС- инвестиционен и мостови кредит. Тя предлага на своите клиенти кредитиране на проектите им в размер до 100% от общите допустими разходи.

При самоучастие на кредитополучателите във финансиране на дейностите по проектите обаче, банката предоставя по-атрактивни лихвени нива. Максималният срок на кредитиране е 10 години.

За да насърчи участието на бизнеса в проекти по оперативните програми на ЕС и да облекчи предприемачите при осигуряване на финансирането им, банката промени изискванията си за обезпечаване на кредити под програмите.

Освен одобрената безвъзмездна помощ, като допълнително обезпечение вече се приемат дълготрайни активи, включително новопридобитите, покриващи минимум 100% размера на кредита – досега банката изискваше минимум 125% обезпеченост на кредитите.

Мостовият кредит по програмите е с размер до размера на одобрената безвъзмездна помощ, при лихва 6,95 % за кредити в евро и с максимален срок – срокът за извършване на инвестициите по проекта, увеличен с 6 месеца.