Като цяло цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали през юни най-голямото си от 1992 година насам понижение, според данни на Nationwide Building Society.

Средната цена на имотите в Обединеното Кралство са се понижили с 6.3% на годишна база до ниво от 172 415 паунда, сочат още данните. Това бе и осмото поредно месечно понижение в цените на недвижимите имоти във Великобритания.

Цените на жилищата в британската столица са се понижили с повече от 14% от началото на тази година, става ясно от данните от последното проучване на агенциите по недвижими имоти на острова.

Въпреки това ситуацията на пазара започва леко да се нормализира, като за този месец
отчетеният спад в цените на жилищата в Лондон е едва 0.25%.

След понижението средната цена на жилищата е спаднала до 249.211 паунда за май и до 248.642 паунда за юни. Това спред някои анализатори предполага, че въздействието на кредитната криза започва да се приближава към своя край.

Докато цените на жилищата отчитат пореден месечен спад, отдаването на жилища под наем е доста силно, отчитайки ръст от 2% за периода май-юни, става ясно още от данните.

Условията на пазара на недвижими имоти във Великобритания продължават да са неясни, но все повече анализатори започват да вярват, че може би до края на тази година нещата ще се подобрят.