Европейската комисия вероятно ще лиши следващата седмица България от около 500 милиона евро (797.7 милиона долара) от средствата от еврофондовете и ще предупреди София, че може да загуби допълнителни средства, ако не предприеме по-стриктни мерки за борба с корупцията. Това съобщи източник от ЕС, цитиран от Ройтерс.

ЕК ще представи на 23 юли три доклада за проблемите на България и Румъния в областта на правосъдието, организираната престъпност и корупцията, както и за управлението на средствата от ЕС в двете черноморски страни, които се присъединиха към ЕС през януари 2007 г.

Текстът на докладите се пази в тайна, дори от правителствата в София и Букурещ, но източник на ЕС, запознат със случая, съобщи, че мащабите на корупцията и пропуските в съдебната система ще бъдат изтъкнати и в двете страни, но само България вероятно ще загуби пари веднага.

Три категории средства, предоставени на София преди присъединяването, за земеделие, техническа помощ и строителство на пътища, които вече бяха спрени заради разследване на ОЛАФ, ще бъдат взети обратно, съобщи източникът. „В България има сериозни, систематични проблеми. Ние ще потвърдим, че известни средства ще бъдат взети“, съобщи още източникът, пожелал анонимност.

Източник: БГНЕС