През първото тримесечие на годината в България са били осъществени 56 483 транзакции на пазара на недвижимите имоти, сочи изследване на агенцията за недвижими имоти Форос. Това е минимално, или с 0.24% над транзакциите през сравнимото тримесечие на миналата година.

Преките чуждестранни инвестиции в сектора възлизат на 447.2 млн. евро, или по-малко, в сравнение със същите година по-рано, в размер на 479.6 млн. евро, сочи още статистиката.
Средното повишение в цените на жилищата за първите шест месеца на годината за страната възлиза на 12%.

Съществено повишение се наблюдава при нивата на наемите у нас, като най-голямото им повишение е регистрирано в София и Велико Търново.

На най-голям интерес през годината са се радвали двустайните жилища, но засилено търсене се наблюдава и при тристайните.

Доходността на пазара на недвижими имоти у нас към края на юни е в размер на 5.67%, според данните на Форос. В София доходността е при ниво от 5.65%, а най-висока такава е регистрирана във Велико Търново при ниво от 8.6%.

Значителна част от покупките на недвижими имоти от страна на българските граждани е финансирана посредством банкови кредити.

През първата половина на годината на пазара на недвижими имоти у нас се добавя значителен обем от новопостроени жилища, продължение на тенденцията от последните години.

За изминалата година у нас са били изградени 18 864 жилища с обща площ от 1.52 млн. кв. м.
Според статистиката през първото тримесечие на годината у нас са били издадени разрешителни за строеж на 2 267 нови сгради (14 101 жилища), в сравнение с 2 442 сгради (14 101 жилища) година по-рано.

Значително се увеличава и броят на обявените в строеж комплекси от затворен тип, както и на големи жилищни сгради с прилежащи офис и търговски части.