JPMorgan Chase & Co., най-голямата щатска банка по пазарна стойност, обяви, че печалбата й за второто тримесечие е паднала с 52%, вследствие на намаления на стойността на активиq свързани с ипотечни заеми и разходи по придобиването на Bear Stearns Cos. през март. Спадът все пак е по-малък от предварителните прогнози.

Цената на акциите на JPMorgan скочи с почти 6% в Ню Йорк, след като от банката обявиха печалба за второто тримесечие в размер на 2 млрд. долара, или 54 цента на акция. Очакванията на анализаторите бяха за 44 цента на акция.

JPMorgan отчете повече от 10 млрд. долара намаления на стойността на активи и загуби, в сравнение с 43 млрд. долара загуби, отчетени от Citigroup Inc. Цената на акциите на банката се покачи с 16% вчера, което е най-голямото увеличение от почти 6 години насам, след като Wells Fargo & Co. вдигна дивидента и отчете по-голяма печалба от предварителните очаквания.

JPMorgan е увеличила кредитните си резерви за покриване на лоши заеми с 1.3 млрд. долара през тримесечието и е намалила стойността на рискови корпоративни заеми и активи, обезпечени с ипотечни заеми, с 1.1 млрд. долара. Придобиването на Bear Stearns е довело до загуба в размер на 540 млн. долара, съобщават от компанията. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън обяви, че очаква капиталовите пазари да останат под напрежение с отслабването икономиката.

Печалбата на JPMorgan е възлизала на 4.2 млрд. долара, или 1.20 долара на акция, през второто тримесечие на 2007 г. Приходите на банката падат с 3%, до 18.4 млрд. долара, надхвърляйки предварителните прогнози за 16.6 млрд. долара. Възвращаемостта на собствения капитал възлиза на 6%, което е спад от 14-те процента за същия период на миналата година.

Подразделението за инвестиционно банкиране отчита печалба в размер на 394 млн. долара за второто тримесечие, в сравнение с печалба от 1.2 млрд. долара година по-рано. Потребителското банкиране носи печалба от 606 млн. долара.

Печалбата на подразделението за кредитни карти на банката пада с 67% - до 250 млн. долара.

Акциите на JPMorgan са се обезценили с 28% през последните 12 месеца, в сравнение с 69-процентен спад в цената на тези на Citigroup и 54% за Bank of America Corp.