Възможността и способността на американския пазар на недвижими имоти да се стабилизира през следващите месеци ще определи дали трябва да се говори за просто временно забавяне на щатската икономика или за най-тежката рецесия за последните 30 години, коментира Reuters.

Според много икономисти ще станем свидетели на спад на цените на жилищните имоти с около 10%, което ще ги изравни с наемите и доходите. Ако спадането се задържи в тези рамки, Уол Стрийт и Вашингтон могат да въздъхнат с облекчение.

Същевременно е достатъчно само един от големите кредитори Fannie Mae или Freddie Mac да се окаже в несъстоятелност, за да наблюдаваме спад на цените с над 20%. Ако банките продължат да затягат условията за отпускане на кредити на предприемачи, падащите цени няма да са достатъчни, за да привлекат демотивираните купувачи. И в този случай може да се говори за рецесия.

Според анализаторите от Credit Suisse индексът на цените на жилищата в 20 големи агломерации S&P Case-Shiller трябва да спадне с още 14%, за да станат жилищата достъпни, при положение, че лихвите по ипотечните кредити се запазят на ниво от 6.32%. Спрямо май 2007 г. индексът вече загуби 15.8%.

Ако лихвите по заемите бъдат намалени до 5.5%, ще бъде достатъчен само спад на S&P Case-Shiller със 7%. Обратно- при повишение на лихвите до 7.5%, цените ба жилищата рискуват да спаднат с още 24%, т.е. толкова, на колкото възлиза цялото състояние на милиони американци, предназначено да осигури пенсионирането им или обучението на децата им. В този случай ще се говори за най-тежката рецесия от началото на 80-те години.

"Ако може да бъде постигнат консенсус, той ще бъде спад на цените с 10%, или 25% по отношение на пика", смята Марк Занди от Moody's Economy, "Това ще направи жилищата достъпни за по-голямата част от потенциалните купувачи".

Някои инвеститори намират повод за оптимизъм в последното повишение на Case-Shiller, както и покачването на жилищата, което започна в 7 от 20-те включени градове, придружено от данните за забавяне на спада спрямо предишните месеци.

Само че градовете, които се оказваха в епицентъра на ипотечната криза, далеч не показват признаци на оздравяване: в Лос Анджелис за един месец цените спаднаха с още 1.9 %, спадове бяха отчетени в Маями, Лас Вегас, Финикс.

"В Южна Калифорния все още не сме достигнали дъното", заявява Джак Кайсър от Los Angeles Economic Development. Във Флорида ситуацията е подобна- в Маями, Орландо, Тампа, се очаква спад на цените с между 15-20%.

Така или иначе, специалистите очакват днес публикацията на Case-Shiller, а междувременно последното разследване на практиките за отпускане на кредитите на Федералният резерв показва, че банките вероятно ще заложат на още по-рестриктивна политика.

"Затягането на политиката на банките при отпускане на ипотечни кредити е безспорно последното голямо препятствие пред стабилизирането на продажбите, заявява Стивън Уитинг от Citigroup.