Печалбата на най-голямата руска независима компания - ОАО Лукойл се е повишила с 64% през второто тримесечие на годината, посочиха изнесени днес данни.

За тримесечието тя е възлязла на 4.13 млрд. щатски долара, в сравнение с 2.52 млрд. долара година по-рано. Резултатът обаче бе с 9.2% под прогнозираните от пазарните специалисти 4.55 млрд. долара.

Продажбите на компанията за тримесечието се увеличават с 59% до 31.9 млрд. евро, а добиваните обеми са се повишили със 7% до среднодневно 1.22 млн. барела на ден.

„Ако оперативни разходи са отговорни за по-малката от очакванията печалба, то това ще бъде негативен показател за цялата индустрия', коментира 'Роналд Смит, главен стратег в Alpha Bank.

Продажбите и общите административни разходи на компанията се увеличават с 22% през първата половина на годината, до голяма степен и благодарение на поскъпването на рублата.

След резултатите акциите на петролната компания загубиха 2.1% от стойността си по време на търговията си на Micex до 1 842 рубли за акция.

Лукойл не успя да спре понижението на добива на петрол в по-старите находища в западен Сибир, където производството се е понижило с 3% през второто тримесечие.

През второто тримесечие на годината средната цена на уралския петрол е била 117.64 долара за барел, или повишение с 80% спрямо сравнимото тримесечие на миналата година.

Анализаторите изразяват мнение, че трябва да има намаляване на данъците върху износ на петрол от страната, след като данъкът бе повишен от един на 340.1 долара за тон, или 46.4 долара за барел.

Според данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили, руснаците са закупили 1.65 млн. чуждестранни автомобила през изминалата година, или повишение с 67% до 53.4 млрд. долара.