Министърът на външните работи на Китайската Народна Република Ян Дзиечъ ще направи официално посещение у нас днес и утре по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Това е първото официално посещение на китайски външен министър у нас от 13 години насам.

Днес, 31 август, двамата министри и водените от тях делегации ще разговарят в МвнР. Ще бъде направен преглед на двустранните отношения, които ще отбележат своя 60-годишен юбилей през 2009 г.

Сред обсъжданите теми ще бъде сътрудничеството между двете страни в рамките на Азиатско-европейската среща на върха (АСЕМ), чиято седма сесия ще се проведе в Пекин в края на октомври тази година. Двете страни ще се информират взаимно за своите виждания по обстановката в прилежащите им региони. Ще бъдат разисквани и международни въпроси, като конфликтът в Южна Осетия, ядреният въпрос на Корейския полуостров и др.

Отношенията с Китайската Народна Република, която е приоритетен партньор на нашата страна в Азиатско-тихоокеанския район, получиха нов импулс по време на Олимпийските игри в Пекин, посочват от Министерството на външните работи. Тогава българският президент Георги Първанов проведе първа по рода си среща със своя китайски колега Ху Дзинтао.

България изрази своята съпричастност с пострадалите от опустошителното земетресение, сполетяло китайската провинция Съчуан, като през това лято прие за летуване и възстановяване група китайски деца от засегнатите райони.

Снимка: БГНЕС