Към днешна дата цената на земята се е повишила с 30% на годишна база, заяви Веселин Петров, изпълнителен директор на Елана Пропърти Мениджмънт, в интервю за Profit TV. Това е превишило залегналите в началото на годината прогнози за ръст в цената на земеделската земя с 20%.

За следващите няколко години очакваното поскъпване е за над 20%, коментира още Петров, като уточни, че става въпрос за средно повишение.

Визирайки факта, че цената на земята у нас е изключително подценена, в сравнение с тази в съседните европейски страни, не се очаква нейната цена да се понижи, прогнозира Петров.

Към октомври портфейлът на Елана Фонд за Земеделска Земя включва над 290 000 декара за първото деветмесечие, като повишението за този период възлиза на над 40 000 декара.
От опита, който е натрупан при управлението на голямо количество земя, се стига до извода, че единственият възможен работен механизъм е обединяването на малките парцели, или извършване на реална комасация, заяви Петров.

Собствениците на малки парцели от по 5 декара трябва да се обединят на доброволен принцип, осъзнавайки, че това ще повиши стойността на притежавания от тях имот, смята още той.

Разбира се, една такава комасация е възможно да генерира множество негативни рефлекси от миналото, приемайки се за нова колективизация от собствениците. „Именно това ще бъде тест за прагматизъм, или до колко е узряла идеята, че към земята трябва да се погледне реалистично“, според Петров.

Тоест всеки трябва да си даде сметка, че при участие в обединяване със съседите това автоматично може да повиши цената на земята двойно. Така, например, ако пет декара струват 300 лева, то ако са част от 100 декара обединен парцел, цената може да бъде вече 600 лева. Това именно трябва да е мотивът за собствениците да участват в комасацията, каза още експертът.

В момента е назряло времето да се подготви концептуална рамка за комасация с реално обединяване на парцелите, но само със съгласието на собствениците. Това може да стане на база физически блокове, като съществува цялата необходима информационна основа за това в Министерството на земеделието, посочи Петров.

Физическият блок е естествената част от повърхността на земята с естествени граници. Преимущество е, че един такъв блок би могъл да се обработва от един арендатор. Тези блокове са средно по 100 декара, като предимството е, че един арендатор ще сключва само един договор, а не отделни договори с всички собственици, заяви още той.

Асоциацията на собствениците на земеделска земя е активна от една година, като първите й стъпки бяха създаване на обща база данни между фондовете собственици. Така се разменя информация и се следи има ли землища, където могат да си сътрудничат и дали може да се стигне до реални сделки, завърши изпълнителният директор на Елана Пропърти Мениджмънт.