Доколко взетите от Еврогрупата мерки срещу затягането на финансовата криза бяха успешни ще покаже бъдещето. Към тях ще се присъединят и "предложенията Барозу" на Европейската комисия, които специалистите са склонни да оценят като плахи и позакъснели, пише в. "Le Figaro".

1. Вдигане на гаранциите по банковите депозити за влоговете на 100 хил евро.


Предишното предложение за вдигане на гаранциите на 50 хил. евро- праг, който държавата трябва да гарантира в случай на фалит на банки, беше разширено от Европейската комисия на 100 хил. евро.

Срокът за възстановяване на депозитите ще бъде фиксиран на 3 дни, а не както досега- 3 и 9 месеца.

2. Облекчаване на Международните стандарти за финансова отчетност (IFRS).

Комисията предложи да се променят счетоводните стандарти, които финансовите институции използват. В момента тече такава процедура за хармонизация от двете страни на Атлантика- с американските стандарти FASB.

Нейната цел е да се избегне автоматичното обезценяване на активи при спад на борсата- резултата от липсата на гъвкавост на IASB.

Европейската комисия предвижда делегиране на същите привилегии на европейските банки, каквито имат банките отвъд Атлантика, още в края на 2008 г.
Мярката е критикувана от редица експерти "счетоводно замаскиране" на отчетите.

3.Наблюдение над рейтинговите агенции.


Идеята на проектодирективата, която ще бъде представена на 12 ноември, е създаване на структура на ЕС, в която да бъдат регистрирани рейтинговите агенции(Fitch, Standard & Poors…). Над тях ще бъде упражняван и контрол от страна на Общността.

4.Контрол над възнагражденията на ръководни кадри.

В началото на следващата година Брюксел ще представи законодателни предложения за "подобряване на прозрачността на възнагражденията на ръководители на компании". До сега единствено Холандия разглеждаше като злоупотреба получаването на бонуси и компенсации при уволнение.

Мярката цели също борба с поемането на големи краткосрочни рискове.

5.Засилване на контрола на банките.

Европейската комисия предложи ограничаване на заемите, които една банка може да предоставя на даден клиент, да не надвишат 25% от капитала й. Освен това трябва да бъде засилен контролът на европейско ниво.

12 от новите страни членки на ЕС не са съгласни с предложението. Според тях това ще намали правото на държавата да регулира на своя територия клоновете на банките, чиито централи се намират в Лондон, Берлин и Париж, в полза на регулаторните органи на тези центрове.

Мярката трябва да бъде въведена до 2010 г.

В момента Брюксел обмисля и шесто предложение, целящо регламентиране на дейността на хедж фондовете. Работната група по него се оглавява от бившия директор на Международния валутен фонд Жак дьо Ларозиер.