Разликата между бедни и богати се задълбочава, като тази тенденция е с особена сила в САЩ. Като най-засегната от финансовата криза страната изпитва изключително негативни тенденции на обедняване с висока скорост при нискоквалифицираните работни кадри, сочи изследване на ОИСР.

То показва още, че младото население на 30-те страни членки на ОИСР, включваща предимно развитите индустриални държави, е възможно да са по-бедни с 25% от средното за страните, като особено силно важи това за семействата с един родител.

Най-голямо неравенство между бедни и богати се наблюдава в Мексико и Турция, непосредствено следвани от САЩ. Силно се увеличава неравенството в най-голямата световна икономика след 2000 г. натам, сочи още изследването.

Франция е една от страните, където се наблюдава намаляване на гапа между бедните и богатите през последните 20 години, в резултат на повишение на заплащането на най-нискоквалифицираните кадри.

Като препоръка към развитите общества се отправя да правят повече, за да образоват цялата си работна сила, което включва не само елита, но и цялото население.

Неравенството в заплащането води до нарастване на мобилността на населението, което прави трудовият пазар изключително силно конкурентен в световен мащаб.

Друг извод, който се прави в изследването е, че опитите на правителствата на страните да намалят бедността чрез социални политики и преразпределение на благата стават все по-слабо ефективни, на фона на факта, че за нискоквалифицираните работници е все по-трудно да си намерят работа.

В САЩ най-богатите 10% от населението са със среден доход от 93 000 долара, или най-високия такъв сред страните от ОИСР.

Най-бедните 10% от населението обаче са с доход от 5 800 долара, или с около 20% под средния най-нисък доход на населението на страните от ОИСР.

Най-ниска е социалната мобилност на населението в страните с висока степен на неравенство, като САЩ, Великобритания и Италия, се казва още в доклада.

Изследването е направено въз основа на данни за страните от ОИСР за двадесет години, или в периода между 1985 и 2005 г.