Една трета от собствениците в САЩ, които са продали жилищата си за годината до септември, са загубили, след като ръстът на просрочените ипотечни кредити са оказали низходящ натиск върху цените на недвижимите имоти, сочи изследване на Zillow.com, цитирано от Bloomberg.

Цените на имотите в най-голямата световна икономика са отбелязали понижение от 9.7% през третото тримесечие на годината, което бе и седми пореден тримесечен спад. Средната цена на продадените имоти е била 202 966 долара.

Общо 30.2% от собствениците са продали жилищата си на загуба към края на третото тримесечие в сравнение с 23.7% за годината до края на второто тримесечие, посочиха още изнесените данни.

От консултантската компания прогнозират понижението на цените на имотите в САЩ да продължи поне до средата на следващата година.

Един на всеки седем притежатели на имоти е бил с негативен баланс на собственост, или са дължали повече по техните ипотечни кредити от стойността на жилищата им.

Влошаването на представянето на икономиката на фона на прогнозите на много от специалистите за рецесия и тежката финансова криза се очаква да доведе до допълнително напрежение на пазара на имоти в страната.

Въпреки че в повечето региони се наблюдава положителна средна годишна доходност за инвестиралите в имоти за последните пет години, през следващите няколко години се очаква тя да се сведе до нула и дори отрицателна.

Затягането на условията по отпускането на кредити, както и повишаването на безработицата в страната, са фактори, които ще въздействат на пазара на имоти.

През октомври заетостта се е понижила за 10-ти пореден месец, като броят на заетите е намалял с 1.2 млн. души от началото на годината, според данни на министерството на труда.

Нивото на безработица е при петгодишен максимум на ниво от 6.3%.