Пазарът на недвижими имоти във Враца и в областта е в застой, само намаляване на цените с около 20 на сто може да го раздвижи, заяви председателят на Врачанското сдружение за недвижими имоти и член на Управителния съвет на Националното сдружение за недвижими имоти Величка Павлова.

Павлова съобщи, че в момента се продават и купуват само жилища от клиенти, на които им се налага да пристъпят към такава сделка. Двустайно панелно жилище в комплекс "Дъбника", например, може да се продаде на цена 47-50 000 лв., докато само преди месец купувачите са били съгласни да платят и над 60 000 лв. Макар и с по-малко са се понижили и цените на апартаментите в централните части на града.

Тя допълни, че в най-тежка ситуация са строителните предприемачи. В града има много ново строителство - както на жилища, така и на офиси, но купувачи липсват. Предлаганата цена на квадратен метър е средно 650 евро, която, според Павлова, е неоправдано висока. Продават само тези, които предлагат ново строителство до 500 евро на квадратен метър или с максимална печалба от 20-30 на сто, допълни тя.

Според експерти затягането на кредитната дисциплина от банките заради световната финансова криза е една от основните причини за замирането на пазара с недвижими имоти във Враца. Кредитните институции поставят все повече условия за получаване на заем за покупка на жилище или за ново строителство, а доскоро всеки втори е използвал услугите им без проблем, включително и емигранти, работещи в чужбина, каза брокерът.

Величка Павлова коментира, че единственото добро от кризата ще бъде нормализирането на пазара на недвижими имоти, като се спре изкуственото "надуване" на цените от последната година и половина. Според нея по-рисковата среда ще отсее професионалистите от самозваните специалисти както при брокерите в недвижимите имоти, така и в строителното предприемачество.

Тя прогнозира, че до половин година пазарът ще се нормализира при цени с 10-20% по-ниски от досегашните, в зависимост от вида и от качеството на имотите.

Източник: БТА

Вижте още:

Пазарът на имоти в Кърджали се срина