Националната банка на Гърция обяви, че се присъединява към спасителния план на правителството за подсилване ликвидността на икономиката, като по този начин даде знак за участие и на другите банки в този проект на стойност 28 млрд. евро, съобщават гръцките сайтове.

Мощните ни капиталови позиции в съчетание с високите нива на ликвидност ни позволяват да продължим да подкрепяме своите клиенти, за да се преборят с продължаващата криза, каза управителят на банката Такис Арапоглу.

Планът предвижда гръцката държава да предостави гаранции в размер на 15 млрд. евро на всички банки, да издаде специални облигации на банките в размер до 8 млрд. евро и да подсили капиталовата им база със средства до 5 млн. евро чрез купуването на привилегировани акции от държавата.

Националната банка е втората поред, след като Алфа банк обяви, че ще се включи в антикризисния план на правителството за подпомагане на банковия сектор и на икономиката на страната.

Очаква се и други банки да последват нейният пример.

В отчет на Националната банка се казва, че за деветте месеца на тази година чистата печалба на банката е възлязла на 1.235 млрд. евро, като е отбелязала ръст от 7 на сто в сравнение със същия период на 2007 г.

Източник: БНР