Общият обем на инвестициите в сектора на недвижимите имоти през тази година в Ирландия се е понижил с повече от 60% спрямо миналата и 73% спрямо отчетения пик през 2006 г. сочат данни от проучване, пише PropertyWire.

Данните показват, че към края на тази година инвестициите в имотния сектор няма да надвишават 15 млрд. евро, спрямо 45 млрд. евро за 2007 г., става ясно от данни на Savills Ireland.

Според експерти от Savills, жизнено важно е правителството да вземе спешни мерки за подпомагане на сектора на жилищните и търговски имоти в страната, след като влошаването на условията на пазара надхвърли дори най-мрачните прогнози.

Доказателствата за голямото забавяне в имотния сектор в страната става все по очевидни.

Общата сума за закупуване на нови жилища в страната през тази година възлиза на едва 6 млрд. евро, при отчетени 23 млрд. евро за изминалата 2007 г., сочат още данните от проучването на Savills Ireland.

Търсенето, наемите и строителството на офис площи също са се понижили значително спрямо миналата година, като към края на тази година на пазара се очакват около едва 180 000 кв.м нови офис площи.