Цените на луксозните имоти в Хонконг са регистрирали понижение от 17.7% след началото на изключително силния спад на фондовите пазари в страната през юни, а финансовата криза се задълбочи.

За периода от 2003-а до миналата година, цените на този род имоти са се повишили над два пъти, сочи статистика, публикувана от Bloomberg.

Средната цена на кв. фут в тридесетте водещи луксозни проекта се е понижила до 9 741 хонгконгски долара (1 289 долара за кв. фут), или 13 869 щатски долара за кв. м, според данни на Centaline Property Agency Ltd.

Луксозни имоти са тези с площ от поне 1 000 кв. фута, според законодателството в страната.

Пазарът на луксозни имоти в града преживява първата си рецесия от грипната епидемия през 2003 година, като този път причината се крие във финансовата криза.

Последната остава много от специалистите във водещия финансов сектор без работа, а несигурността за доходите на останалите ги кара да отлагат подобни покупки.

В същото време правителството понижи прогнозата си за ръста на икономиката за тази година, като не са особено положителни и перспективите за следващата.

Специалисти прогнозират, че негативният тренд на пазара на недвижими имоти в Хонг Конг ще продължи и през следващата година.

Фондовият пазар е загубил близо 60% от стойността си от пика си през октомври миналата година.

Банките също затягат кредитните си условия, като в същото време лихвите регистрират трайно повишение.

От СLSA Asia-Pacific Markets прогнозираха през септември, че цените на луксозните имоти могат да регистрират понижение от до 30% през следващата година, вследствие на глобалната рецесия.