Брокерите на недвижими имоти в Румъния започнаха масови продажби на недостроени жилища с цел да намалят колкото е възможно цената им и да раздвижат пазара. Офертите включват и безплатно кухненско оборудване и други бонуси, съобщи пред Медиафакс консултантската агенция EuroMetropola.

"Предприемачите, които имат необходимите средства да довършат започнатите проекти, преразглеждат плановете си и сега предлагат жилищата в недовършен вид, с цел да намалят максимално цените им. Подобни жилища могат да бъдат с 10 -20% по-евтини от завършените", се казва в изявление за пресата на EuroMetropola.

Според представители на агенцията, пазарът е пълен с подобен вид оферти за недостроени жилища във всички райони на Букурещ. Броят на строителните предприемачи, продаващи "на зелено" може да се увеличи още повече, тъй като правителството планира да намали за тях Данъка добавена стойност (ДДС) от началото на 2009 г.

"След като ДДС бъде намален с 5% за жилища с цена под 100 000 евро, предприемачите ще имат интерес да продават апартаментите-недовършени, на по-ниска цена, вместо да ги оскъпяват с довършителни работи", се казва в оценката на консултантската агенция EuroMetropola.

Румънското правителство наскоро прие план за икономическа подкрепа на бизнеса, който наред с другото, предвижда намаляване на ДДС с 5% за строителството на жилища с цена под 100 000 евро.

Тази мярка е последната от поредица подобни мерки за увеличаване на продажбите. Предишните мерки включваха предоставяне на безплатно кухненско обзавеждане и парко-места, както и оферти за 15 -25% намаления, отбелязва Медиафакс.

Източник: БГНЕС