Цените на апартаменти в румънската столица Букурещ са отчели едно от най-съществените си понижения през последните няколко години, пишe ZF.ro

Жилище с три спални са загубили 15% от цената си от началото на тази година, а средната цена на квадратен метър на жилищата построени в периода 1980 - 1990 г. са достигнали 1 686 евро, сочат изнесените данни на по-големите румънски агенции за имоти.

За последните 6 месеца, цената на жилищата в Букурещ се е понижила с около 2- 3%, става ясно от мненията на анализатори от порталът ZF.

В началото на годината продавачите искаха около 140 000 евро за апартамент с площ 70 кв. м в Букурещ, а в момента тази цена е около 118 000 евро, сочат данните на агенциите за имоти.

Най-голямото месечно понижение за тази година беше отчетено през ноември, когато цените паднаха с повече от 5% спрямо октомври, казват анализаторите от ZF.

В 5 от всички 24 райони на Букурещ цената на тристайно жилище се е понижила с около 10% за периода януари - октомври тази година, а в останалите понижението-с по-малко, сочат още данните.

Според повечето анализатори забавянето е имотния сектор в страната заради влиянието на световната криза няма да продължи много дълго. Очакванията са през втората половина на следващата година цените да се върнат към нирмалните си нива.