Инфлацията в eврозоната е регистрирала най-голямото си забавяне от близо две десетилетия насам, на фона на повишението на безработицата и несигурността за бъдещето на световната икономика.

През ноември ръстът на индексa на потребителските цени се е забавил до 2.1% на годишна база, в сравнение с 3.2% през октомври, показват изнесените днес данни на Евростат.

Понижението на показателя е най-голямото от 1991 г. насам. В същото време намаляването на инфлацията води до повишаване на натиска върху Европейската централна банка за по-нататъшно понижение на лихвите.

Европейската централна банка вече намали лихвите с близо 1 процентен пункт в две действия от по половин процент от началото на октомври.

Много пазарни наблюдатели обаче коментират, че има възможност и за по-нататъшното им понижение, за да се противопостави централната институция на очакваното силно забавяне и дори възможна рецесия.

С инфлация близка до нивото на комфорт от 2% за ЕЦБ, пазарните участници считат, че са възможни и по-нататъшни действия в посока на намляване за лихвите.

Средните очаквания на анализаторите от Commerzbank AG бяха за инфлация от 2.4% през ноември, като резултатът изненада приятно пазара.

В отделен доклад, изнесен отново днес стана ясно, че нивото на безработица в еврозоната се е повишило до 7.7% през октомври, в сравнение със 7.6% месец по-рано. Това бе и най-високото ниво на безработицата от януари 2007 година насам.