Строителството на най-високата сграда в Китай започна в Шанхай днес, съобщава South China Morning Post, цитирани от РИА Новости.

Новият небостъргач ще се издига над града с височината си от 632 метра, като ще надмине високият 492 метра Shanghai World Financial Centre. Бъдещата сграда дори ще бъде втора по височина в света, отстъпвайки единствено на строящия се гигант Бурдж Дубай, който ще е висок 818 метра.

Небостъргачът ще е на 120 етажа и 576 хил. кв. м площ за офици, търговски места, център за провеждане на конференции и луксозен хотел. На 474 метра ще е разположена и най-високата в света панорамна площадка.

Строителството на подземните части на проекта ще е завършено до началото на ЕКСПО - 2010, а пускането на сградата се планира да е през 2014 г.

Проектът е на стойност 2 млрд. долара и се изпълнява от консорциума Shanghai Tower Construction and Development, в който влизат три държавни компании.

Строителите заявяват, че кризата не ги обезкуражава и вярват в успешното завършване на проекта, а когато небостъргачът ще е готов от кризата ще е останал само един спомен.