Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили до най-ниското им ниво от близо три години насам през ноември, в резултат на затегнатото банково кредитиране, според изнесени данни на Hometrack Ltd.

Средната цена на имотите в Обединеното кралство е паднала с 8.1% за изминалите 12 месеца до ноември - до 161 400 паунда, или най-ниското ниво от януари 2006 г. насам.

На месечна база цените на имотите са отчели спад с 1.1%, в сравнение с 1.3% през октомври, или намалението забавя в известна степен своя темп.

През изминалата седмица премиерът на страната Гордън Браун призова финансовите институции да „отпуснат" малко кредитирането, на фона на нарастващия политически натиск.

Очаква се Английската централна банка да намали лихвите през тази седмица до 2%, което би било и най-ниското им ниво от 1951 г. насам, в усилията за справяне с рецесията, която вече обхваща страната.

Цените на имотите се очаква да са под низходящ натиск и през следващата година на фона на перспективите пред британската икономика за ръста й догодина.

В източните части на Великобритания цените на имотите са регистрирали понижение от 1.6% на месечна база, или най-голямото такова сред 10-те наблюдавани региони.

Столицата Лондон е отчела спад от 1.2% в цените, в сравнение с 1.6% през октомври. Средните цени на имотите са се понижили в 70% от наблюдаваните райони на страната.

Одобренията за ипотечни кредити най-вероятно са се понижили до 32 000 през октомври, според пазарни наблюдатели, което е би било и най-ниското им ниво от поне 1999 г. насам.