Световната финансова криза е факт, като влиянието й започва да се усеща и у нас по няколко основни направления, най-чувствителното от които е ограничаването на кредитирането от финансовите институции.

Финансовата криза стартира от колапса в сектора на недвижимите имоти в САЩ, и постепенно се прехвърли и на Стария континент.

По отношение на въздействието на пазара на недвижими имоти у нас основната част от инвеститорите, участвали в анкета на Profit.bg, са на мнение, че имотната криза ще доведе до спад в цените на жилищата.

Подобно мнение изразяват 47.02% от отговорилите на въпроса „Как ще въздейства световната имотна криза на пазара у нас?"

С почти равни отговори са възможностите за значителен спад в активността в сектора на недвижимите имоти, събрал 22.11% от отговорите, както и тези, изразили мнение, че ще станем свидетели на отлив на инвеститорите в сегмента - 22.46% от анкетираните.

Очакващите, че световната имотна криза няма да се отрази на България, са едва 7.02% от анкетираните, като други 1.4% нямат мнение по въпроса.

Очакванията на потребителите в известна степен съвпадат с тези на много от пазарните специалисти, които прогнозират, че можем да станем свидетели на спад в цените на имотите през следващата година.

Ако не на спад, то поне ръстовете от последните няколко години ще се забавят изключително силно, според някои по-умерени изказвания на участници на пазара.