Най-голямата руска банка - Sberbank, гледа на унгарската ОТР и австрийската Raiffeisen като на потенциални цели за придобиване, съобщи Interfax днес, цитирайки неназовани източници.

Руската финансова институция се оглежда за придобивания сред страните от Централна и Източна Европа, където единствено двете банки са на разположение, съобщава още руското издание.

Мениджмънтът на банките вече се е срещал и осъществявал разговори, но все още няма конкретен резултат, са казва още в изявлението.

Тези слухове се разпространяват на пазара от известно време насам, като до момента никой заинтересован не ги е отхвърлил.

ОТР се сочи като по-добрия избор за руската институция, на фона на направените в последните години придобивания от страна на унгарската банка в Украйна. Тези придобивания оставят ОТР с нужди от свеж капитал и допълнително финансиране.

Среднопретеглената цена за последните 180 дни на акциите на ОТР е в размер на 4 725 форинта. Днес акциите на банката отбелязаха повишение от 2.7% до ниво от 3 035 форинта по време на търговията им на унгарската фондова борса.

Според пазарни наблюдатели подобен сценарий за придобиване би срещнал сериозна съпротива от страна на мениджмънта на унгарската банка, като няма да е много добър и за икономиката на страната.

Другият въпрос е дали подобен род сделка ще срещне одобрението на унгарското правителство за защита независимостта на най-голямата финансова институция.

Към момента акциите на ОТР не достигат дори 75% от счетоводната им стойност, което прави финансовата институция потенциален таргет за опити за поглъщане.