Съществува риск от рязкото поевтиняване на долара през следващата година, прогнозират икономисти на ООН. Инвеститорите, които влагат в долара, могат да започнат да изтеглят активите си от него заради прекалено големия обем на държавния дълг на САЩ. Експертите, потвърждаващи подобен сценарий, смятат обаче, че отслабването на американската валута ще бъде ограничено, пише „РБК Дейли".

В публикуваната вчера прогноза за 2009 г. ООН отбелязва, че дългосрочният тренд на долара e отслабване, а неговото укрепване през есента на този година е предизвикано от търсенето на „сигурност" от инвеститорите в главната резервна валута на света - на фона на разширяващата се криза.

„С продължаващото се увеличение на нетната задлъжнялост на САЩ до 2.7 трлн. долара в края на 2008 г., в сравнение с 2.5 трлн. долара през 2007 г., хаотичното изравняване на глобалните дисбаланси и резкият спад на долара представляват основните рискове", се подчертава в доклада на ООН.

В този случай ръстът на световната икономика през 2009 г. ще бъде по-нисък от базовата прогноза от 1%, тъй като инвеститорите ще започнат да изтеглят средствата и от деноминираните в долари активи, „повличайки" надолу икономиката на САЩ.

Поевтиняването на долара може да нанесе удар върху развиващите се страни, в чиито резерви американската валута доминира. Експерти отбелязват, че отслабването на долара е възможно, но неговите мащаби остават неясни.

„През 2009 г. лихвите в САЩ ще бъдат по-ниски, отколкото в повечето страни. Дефицитът на бюджета ще нарасне, и ако инвеститорите влагат по-малко в долари, то той може да отслабне", отбеляза за „РБК Дейли" валутният стратег на Credit Suisse Маркус Хетингер.

„В краткосрочна перспектива е възможно укрепване на долара. Но има фактори, които могат да съдействат за неговото отслабване. На първо място, това е бюджетният дефицит на САЩ, който значително ще нарасне след новите мерки за стабилизиране на икономиката на САЩ в началото на 2009 г.", заяви анализаторът на Deutsche Bank в Русия Ярослав Лисоволик.

Хетингер прогнозира, че след година американската валута ще се търгува на ниво от 1.38 долара за 1 евро, от по-силно поевтиняване тя ще бъде спасена от понижаването на лихвите в Европа.

Източник: БГНЕС