Макар че спадът на цените на имотите в Ню Йорк все още не е достигнал темповете на този в Лос Анджелис, все повече признаци показват, че Голямата ябълка може да догони Града на ангелите, пише Los Angeles Times .

Последните данни на индекса на цените на жилищата Case-Shiller показват, че цените на жилищата в Ню Йорк са спаднали със 7.3% през октомври спрямо същия период на миналата година и с 11.4% спрямо пика им през 2006 г. За същия период (октомври 2007- октомври 2008 г.) цените в Лос Анджелис са намалели с 27.6%, а спрямо пика им през 2006 г.- с 32.6%.

Но взети спрямо 2000 г. данните показват, че цените в Ню Йорк са нараснали до 2008 г. със 126%, а Лос Анджелис- със 174%. Това кара специалистите да предполага, че както темповете на ръст, така и темповете на спад, ще се окажат по-ниски.

Ню Йорк обаче не е имунизиран за спадовете на пазара, пише изданието. Пазарът там може да прегрее скоро, прогнозира Джон Бърнс от консултантската компания Irvine . В момента издадените разрешителни за строителство в Лос Анджелис са 19% спрямо пика им от 2006 г., докато тези в Ню Йорк гонят максимума.

Според консултанта корекцията на пазара, която в момента изживява Лос Анджелис, тепърва предстои в Ню Йорк.

Икономистът Дийн Бейкър също коментира, че кризата на Уолстрийт ще има тежки последствия за пазара, доколкото около 78% от доходите на средностатистическия нюйоркчанин покриват разходите за жилище (в Лос Анджелис този процент е 61% от доходите).