Нивата на наемите на офисите от най-висок клас са регистрирали спад от 1.4% през последното тримесечие, като за последната една година е регистриран нулев ръст, посочиха данни на CB Richard Ellis.

Средният наем на офисите от клас „А" в столицата на страната ни е бил при 18.25 евро за кв. м. на месец, според изнесените данни. Наемът е един от най-ниските в Европа, като пред нас остават столицата на Словакия - Братислава с 18 евро на кв. м.

Доходността от инвестиции в офиси от най-висок клас в София, по данни на консултантската агенция, възлиза на 7.75%, което е относително високо в Европа и равно на отношението в Дубай.

Близки до наемите в София за офиси от най-висок клас са тези в сръбската столица - Белград, при ниво от 19 евро за кв. м., като тук за годината понижението е значително и възлиза на 10%. По-висока е и доходността от наемите там, възлизаща на 9%.

Това поставя сръбската столица, заедно с руския град Санкт Петербург също с доходност от 9%, на първо място в разглеждания регион по този критерий.

Пред нас по доходност от офиси от най-висок клас са само още Букурещ с 8.25% и руската столица Москва с 8.5%.

Наемите на офисите в столицата на северната ни съседка - Румъния, са при ниво от 22 евро за кв. м. и са регистрирали ръст от 10% на годишна база.

Сред страните от Централна и Източна Европа нивата на наемите са най-високи в полската столица - Варшава, където те са при ниво от 35 евро за кв. м.

За последните дванадесет месеца сред страните от ЕМЕА най-голямо повишение са отбелязали нивата на офисите в Абу Даби - в размер на 52.2%, до ниво от 35 евро за кв. м., следвани от Дубай с 44.7% и Москва с 30.8%.

Най-голямо повишение през последното тримесечие регистрират нивата на наемите на офисите във Финландия и по-точно в столицата на страната - Хелзинки, където те са нараснали с 44%, въпреки това обаче годишното им повишение е едва 5.9%.

Най-голямо понижение за тримесечието са регистрирали наемите на офисите в Санкт Петербург с 7.9%, докато на годишна база понижението на наемите възлиза на 11.3%.