Сръбската национална валута се понижи днес до исторически най-ниската си стойност спрямо еврото въпреки интервенциите от страна на централната банка на страната в подкрепа на собствената валута.

Динарът се понижи до 90.59 динара за едно евро, от нивата си на търговия при 75.75 динара за евро, достигнати на 7 август.

Поевтиняването до рекордно ниската стойност спрямо европейската валута стана реалност въпреки продажбите от страна на централната банка на 10 млн. евра за динари, посочи публикация на агенция АР.

От края на септември централната банка на Сърбия се намеси на няколко пъти посредством интервенции, в които е продала сумарно 600 млн. евра срещу динари на валутните пазари.

За сега обаче, действията на финансовата институция не съумяват да постигнат желания ефект за спиране на спада на националната валута.

Глобалната икономическа криза, както и опасенията за развитието на сръбската икономика са в основата на поевтиняването на валутата й.

От края на септември динарът е загубил около 15% от стойността си спрямо еврото и 25% спрямо щатския долар.

Днес моментно динара преодоля психологическата граница от 90 динара за едно евро.

Намаленият приток на чуждестранни капитали към страната е друг фактор, допълнително оказващ низходящ натиск към поевтиняване на динара спрямо останалите основни валути.

Паническите тегления в чуждестранна валута от частни и спестовни сметки са друг основен фактор, въздействащ върху поевтиняването.

От октомври насам гражданите на страната са изтеглели около 1 млрд. евро от своите сметки, което е една значителна по размер сума.