През последните няколко години американците получиха лош урок за риска, свързан с недвижимите имоти. Цените на имотите регистрираха понижение от 35% в някои части на страната, милиони хора загубиха своите имоти в резултат на неизплащане на своите ипотеки, което пък инициира финансова криза и банкрут на много финансови институции.

Все още обаче много от американците считат, че инвестициите в недвижими имоти са най-добрият път към богатството. Изследвания сочат, очакванията на хората за връщане на цените на имотите отново нагоре, като голяма част дори очакват възвръщаемост в рамките на шест месеца до година.

Тук обаче мненията на подобен род инвеститори се разминават значително с тези на професионалистите и анализаторите.

Последните очакват ново повишение на лошите ипотечни кредити през следващата година, а възстановяване на пазара на недвижимите имоти и то първоначално преминаващо през стабилизиране на цените на имотите едва след средата или към края на следващата година.

Дори и при спиране на спада в цените на имотите обаче е доста възможно те да флуктоират около определени нива, близки до дъното в продължение на години.

В случай, че специалистите се окажат прави, което е доста по-вероятно от очакванията на обикновените хора, инвеститорите в имоти ще бъдат разочаровани при очаквания за бърза възвръщаемост.

Дългосрочните прогнози на специалистите са за повишение на цените на недвижимите имоти в следващите 10 до 20 години, но мнозинството изразяват мнение, че средното повишение ще е значително по-слабо от наблюдаваното през последното десетилетие, когато щатската икономика бе в добра форма.

Заложеният среден ръст е малко над нивото на инфлацията в страната, което се очаква в дългосрочен план. Разбира се, пазарните наблюдатели не изключват възможности за бумове и спадове в конкретни райони на страната, но като цяло са скептични за пазара.

Изследване направено въз основа на индексът следящ промяната на цените на имотите в САЩ - S&P Case-Shiller сочи, че в дългосрочен план средната възвръщаемост от инвестициите в имоти е в размер на 2.5-3% без с отчитане на инфлацията.

Въпреки настоящата криза очакванията са тази тенденция да се запази в средносрочен аспект.

Изследване направено сред 2000 американци от сайта Zillow.com сочи, че 61% са на мнение, че стойността на притежаваните от тях имоти ще се запази без промяна, или ще регистрира повишение в следващите шест месеца.

Друго изследване направено от Realogy Corp. сред 1000 собственици на имоти в най-голямата световна икономика пък сочи, че според 91% най-добрата инвестиция е покупка на имот.

Онлайн проучване пък на Citigroup направено сред 5 000 души сочи, че 32% от анкетираните смятат, че моментът е добър за покупки на акции, докато 511% изразяват мнение, че е подходящ за закупуването на имот.