Спадът на покупките на имоти в България е компенсиран от нарасналото търсене на имоти под наем в четирите най-големи града на страната- София, Пловдив, Варна и Бургас, пише Home overseas, позовавайки се на проучване на "Адрес".

От януари до октомври основната тенденция на пазара на недвижими имоти у нас се променя, като наемането на жилища е отчело ръст с 12%.

Най-търсени са апартаментите с две спални, пише изданието.

Най-голям ръст на търсенето на имоти под наем е отчетено във Варна-13%. Зад нея се нареждат съответно София, Пловдив и Бургас.

При покупките според Global House Price Index на Knight Frank през последното тримесечие ръстът на пазара на имоти в България се е забавил до 3%, припомня изданието.

Значително забавяне регистрира ръстът на цените на недвижимите имоти у нас, след като през изминалата година страната ни се нареди на едно от челните места по повишение в цените на имотите с над 30%.

Това заедно с факта, че закупуването на имот става все по-трудно на фона на финансовата криза и консерватизма на банките при отпускането на кредити кара все повече хора да се замислят за наемане на имот вместо покупката му.

От една страна банките повишиха лихвите и значително затегнаха условията за кредитиране, като някои от тях дори прекратиха отпускането на ипотечни кредити за неопределен период от време. От друга все по-малко хора отговарят на повишените изисквания.