Молбите за ипотечни кредити в САЩ са отчели рекорден ръст през миналата седмица, заедно със спада на лихвите по кредитите, след като Федералният резерв пое ангажимент да изкупува дълг, обезпечен с ипотеки, информира Bloomberg.

Индексът, следящ броя на заявленията за жилищни кредити или за рефинансиране на заеми на Асоциацията на ипотечните банки (MBA), е скочил със 112%, до 857.7 пункта, което е най-високото му ниво от март, в сравнение с 404.4 пункта предходната седмица.

Изявлението на ФЕД свали фиксираните лихви по 30-годишни ипотечни кредити до тригодишен минимум и породи търсене за рефинансирането на заеми, чиито лихвени проценти се актуализират периодично. Дори и при това положение нарастващата безработица и намаляващото потребителско доверие ще спрат повечето купувачи, което е признак, че тригодишният срив на жилищния пазар все още не е достигнал дъно.

ФЕД обяви на 25 ноември, че се ангажира да закупи дългове на агенции, спонсорирани от правителството на стойност до 500 млрд. долара, както и дългове на Fannie Mae и Freddie Mac на стойност до 100 млрд. долара.

След изявлението на ФЕД лихвените проценти по ипотеките паднаха. Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки падна до 5.47% миналата седмица, което е най-ниското ниво от юни 2005 г., в сравнение с 5.99% предходната седмица. При настоящия лихвен процент месечните разходи по заем от 100 000 долара възлизат на около 565.91 долара, което представлява е със 71 долара по-малко, в сравнение с преди три месеца.

Тъй като все повече собственици на домове се опитват да се освободят от заемите, чиито лихвен процент се актуализира периодично, делът на заявленията за рефинансиране е скочил до 69.1%, в сравнение с 49.3% от всички заявления в предходната седмица.

Изнесените днес данни също така показват, че средният лихвен процент по 15-годишните ипотечни заеми е намалял от 5.78 на 5.13%.

Рекордните нива на прекратени ипотеки и иззети домове свалят цените на жилищата и подпомагат продажбите. Цените на жилищата са паднали с около една пета от рекордните си нива в средата на 2006 г., според индекса S&P/Case- Shiller.

Дори и при това положение комбинираните продажби на нови и съществуващи домове през октомври отчита спад от 36%, в сравнение с пика си през юли 2005 г. Началното строителство е паднало през октомври до най-ниското си ниво, откакто започва да се води статистика през 1959 г.