Инвеститорският интерес към Плевен продължава да бъде голям, въпреки световната финансова криза. Това заяви днес на пресконференция кметът на общината Найден Зеленогорски. По думите му през последните седмици се забелязва "положително раздвижване" на пазара на имотите. Само преди дни започна строителството на три нови жилищни кооперации.

Той посочи, че инвеститорите на втория мол - пред гаровия площад в града, са потвърдили, че няма да има удължаване на графиците за изграждането на обекта, в който ще бъдат вложени 80 млн. лв.

В последно време кандидат-инвеститори от Израел, Оман и други страни заявиха интерес към строителство на производствени мощности в Плевен, каза кметът Зеленогорски. Още две от най-големите световни търговски вериги с международни капитали са купили съответно два и три терена в града, за да започнат строителството на свои обекти през 2009 г., допълни той.

Според Найден Зеленогорски Плевен ще бъде повлиян в по-малка степен от световната финансова и икономическа криза, тъй като търговията, услугите и медицинското обслужване имат най-голям дял при създаването на брутния вътрешен продукт на града.

Надявам се, че инвеститорският интерес ще позволи да запазим ниското ниво на безработица от 4 на сто, защото ще продължат да се разкриват нови работни места, отбеляза Зеленогорски.

По данни на общината плевенската търговия, услуги и медицина обслужват регион с население от около 800 000 души в Северна България.

Източник: БТА