Първото дело в Пловдив за източване на пари от САПАРД започна с фалстарт. В случая става въпрос за злоупотреба за над 400 хил. лв. С парите е трябвало да бъде построена мандра, която да работи най-малко три години.

Делото се отложи заради заболяване на подсъдимия Абдусалам Исламов. Съдът се усъмни в истинността на болничния лист и му наложи глоба от 500 лв. и принудително довеждане с полиция за следващото дело.

Мандрата е била построена през 2005 г. в първомайското село Брягово с пари по САПАРД. Вместо три, тя работила едва година. При проверка на Регионалната разплащателна агенция собственикът на мандрата Абдусалам Исламов обяснил, че обектът е затворен за няколко дни, защото имал проблем с електрозахранването.

Фактурите и стоковите разписки, които представил, за да докаже, че мандрата е работила без прекъсване, се оказали фалшиви.

Исламов страда от стенокардия. Това е записано в болничния лист, но в него не е отбелязано, че това е пречка той да не се яви на делото.

За това съдът отне в полза на държавата, наложената му парична гаранция от 5000 лв. и му наложи нова, в по-голям размер - 7 хил. лв., която трябва да плати в срок от 7 дни.

Ако Абдусалам Исламов бъде признат за виновен в документната измама, може да получи затвор до пет години. Следващото дело е насрочено за 9 януари догодина.

Източник: Нова телевизия