Централната банка на Швейцария днес понижи основната си лихва до четиригодишен минимум и обяви, че ще направи всичко необходимо, за да намали напрежението на паричните пазари, докато в същото време икономиката на страната върви към рецесия, информира Bloomberg.

Централната банка на Швейцария намали основния си лихвен процент с 50 базисни пункта, до 0.5%.

Решението на банката я приближава до това да се превърне в първата централна банка в Европа, която ще намали основния си лихвен процент до нула.

Финансовата криза в Швейцария тласка икономиката към рецесия, а централната банка вече няма много възможности за намаляване на лихвата и вероятно ще трябва да последва Федералния резерв на САЩ и да представи нови инструменти в подкрепа на икономиката.

Централната банка на Швейцария прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с между 0.5 и 1% през следващата година. Банката вече наводни пазарите с швейцарски франкове, за да намали напрежението.

Централната банка ще продължи да инжектира ликвидност на швейцарския паричен пазар, казват от финансовата институция. Банката е готова да предприеме по-нататъшни мерки, ако обстоятелствата го изискват.

Между вероятните допълнителни стъпки на Централната банка на Швейцария са продажба на франкове с цел подпомагане на износа, закупуването на облигации или наводняването на банковата система с излишните резерви.