Незаетите офис площи в България могат да достигнат 10% до края на годината, показват данни на консултантската компания MBL, цитирани от Prian.ru. Основната причина за това е повишената строителна активност, независимо от влошаващата се криза.

В момента София разполага с 874 100 кв. м офис площи, 81% от които са разположени в зона Център. Освен тях през третото тримесечие на 2008 г. бяха построени още 65 000 кв. м в бизнес-центрове клас А и B. Темповете на строителство запазват високото си ниво и ако тази тенденция продължи, до края на годината столицата ще разполага с 970 000 кв. м офис площи.

Сред причините част от тези площи да останат незаети основна е финансовата криза, принуждаваща фирмите да ограничат разширяването си, наемането на нови служители и съответно- нуждата им от нови офиси намалява.

Сред локалните проблеми на първо място е лошата инфраструктура и транспорт, намаляващи привлекателността на офисите в покрайнините на града. Затова докато в центъра процентът на незаетите офис-площи остава в рамките на 1.6-3.2%, този на офисите в периферията на града се е увеличил двойно до 9.2%.

Средният наем в бизнес-центровете клас А в покрайнините на София е около 15.5 евро/кв. м, като в определени райони се отчита спад на цените до 15%. В центъра обаче се отчита ръст до 23%, като цената на квадратен метър се движи между 22-28 евро.