Повечето строителни компании в Дубай планират намаляване на строителната активност, за да им бъде дадена възможност да наберат достатъчно финансов ресурс за завършване на проектите си, пише Property Wire.

Подобряването на финансовото положение на строителните компании е важно и от гледна точка на растящата безработица, която поставя допълнителни проблеми пред правителството.

Една от най-големите строителни компании в емирството Emaar Properties обяви, че обмисля и в най-скоро време ще представи нови, по-гъвкави схеми за купувачите на нови жилища, отнасящи се най-вече до крайния срок за изплащането на вноските, става ясно от съобщение до местните медии.

Вече ще могат да се изготвят индивидуални планове за изплащане на закупеното жилище от всеки клиент, като в последствие могат да се правят и промени.

Според водещи анализатори на дубайския пазар, всички строителни компании трябва да бъдат реалисти относно ситуацията на имотните пазари в повечето страни в света заради кредитната криза.

Това означава, че проекти, за които преди се е предвиждало завършване на строителството до 1 или 2 години, срокът ще се удължи с минимум 1 година. Анализаторите предупреждават, че са възможни и по-драстични промени на пазара на имоти в Дубай.