Английският паунд падна до рекордно ниско ниво спрямо еврото и единица от единната европейска валута се разменяше срещу 90 пенса, след като данни днес показаха, че цените на жилищата във Великобритания продължават да падат през декември, информира Bloomberg.

Паундът също така се обезцени спрямо швейцарския франк и йената, а трейдърите залагаха, че Централната банка на Великобритания ще намали основния си лихвен процент поне с четвърт процентен пункт до 1.75% на 8 януари.

Британската валута се обезцени миналата седмица, след като планът за спасяването на щатските автопроизводители беше отхвърлен от Сената на САЩ.

Едно евро се разменяше срещу 89.94 пенса към 11:50 лондонско време днес. Британската валута достигна достигна и рекордно ниско ниво спрямо еврото, като единица от европейската валута се търгуваше за 90.04 пенса.

Паундът може скоро да се обезцени до 91.50 пенса за евро, което е еквивалентът на рекордно ниското ниво на британската валута спрямо германската марка, смятат анализатори.

Средната цена на жилищата във Великобритания е паднала с 2.3% на месечна база. Продажните цени са паднали с повече от 10% от пиковото си ниво през май и ще паднат с още толкова през следващата година, според прогнозите.