Всички сгради, които представят най-добрите практики и съвременни тенденции в архитектурата, строителството и инвестициите, станаха призьори в Седмото издание на националния конкурс „Сграда на годината".

Журито постави акценти върху модерния образ и националната традиция, както и върху хармонията с околната среда, екологичните регламенти и енергийната ефективност като ключови за устойчивото развитие на сектора през следващите години.

Ваканционен комплекс „Св. Тома" на Нос Хумата в близост до Аркутино, бе определено от 19-членното жури за „Сграда на годината", както и призьор в категорията „Ваканционен комплекс на годината". Архитектурният образ на традиционната созополска архитектура се вписва хармонично в околната среда. Строителните решения отчитат екологичните изисквания, а изградената инфраструктура със собствен водопровод, канализация с дълбоководно заустване на 1 морска миля в Черно море и локална пречиствателна станция за отпадни води, гарантират запазването на природната среда. В комплекса няма достъп на автомобили.

Жилищна сграда „Жаклин" в София беше определена чрез интернет гласуване за „Сграда на публиката", като спечели и приза на журито в категория „Жилищни сгради и комплекси". Модерният силует „Жаклин" очертава една „приятелски настроена" архитектура, близка до динамичното всекидневие в градската среда, което спечели доверието на журито и гласовете на публиката.

Организаторите на конкурса насърчиха енергийно-ефективните решения в строителството и архитектура със специалната награда за „Енергийно ефективна сграда на годината", която получи „Офис сграда на енергийни компании" в София. Тя спечели и в категорията „Обществени сгради с бизнес предназначение". Това е енергийно ефективна сграда, уникална за България, захранваща се с регенеративни източници на енергия. Уникален е покривът на сградата, който е едновременно и фотоволтаична централа, втората по големина от подобен вид в Европа. Целта на организаторите е да фокусират вниманието, както на професионалистите в бранша, така и на широката публика, към световните тенденции в съвременното строителство, които изискват „зелен" регламент и устойчивост.

Затова организаторите отбелязаха участието в тазгодишния конкурс на още една енергийно-ефективна сграда - административно-складовият център на Рехау -България в Казичене, София.

Специална награда за „Най-мащабен проект, демонстриращ хармонично съчетание на строителство и природна среда" организаторите връчиха на „Клуб Хаус Блексирама" в Балчик с инвеститор „Блексирама" АД. Отчетен беше фактът, че Блексирама демонстрира изключителен респект към природата и хармонично вписване на архитектурния образ в околната среда.

Журито на националния конкурс насърчи инвестициите в сгради, които имат обществен принос, създавайки условия за провеждането на културни и спортни събития, като отличи Многофункционално-спортно-атрактивна зала - Самоков в категорията „Атракционни и спортни обекти".

Националната българска архитектура беше отличена чрез Парк хотел Пирин, Сандански, който беше обявен за „Ваканционен хотел на годината".

Модерният образ на градския хотел - „Метрополитън хотел София" спечели в категорията „Градски хотели".

Търговски и изложбен автоцентър "Овърдрайв" в с. Горни Лозен стана „Търговска сграда на годината" с оригиналната си архитектура и отлично изпълнение. Новопостроеният логистичен склад на „Софарма"АД беше определен за „Производствена сграда на 2008 г.", като бяха отчетени технологичния напредък и иновациите в тази вид специализирани площи. В категорията „Сгради със специално предназначение" награди получиха всичките три обекта, подали кандидатури за участие в конкурса - Защитено жилище "ЗАЕДНО" в с. Гурмазово, общ. Божурище; Национална опера и балет София и МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Стара Загора .

Участие в седмото издание на националния конкурс „Сграда на годината" взеха над 80 обекта от цялата страна, които се състезаваха за призови статуетки в 9 категории.