Най-голямата европейска банка HSBC Holdings Plc може да набере около 14 млрд. долара капитал, тъй като нарастващите провизии за лоши заеми намаляват печалбата й, информира Bloomberg.

Банката може да набере средства посредством предлагането на акции или права. HSBC, която генерира три четвърти от печалбата си от развиващите се пазари засега избегна напрежението по отношение на финансирането, което наложи спасяването на Royal Bank of Scotland Group Plc и HBOS Plc от страна на правителството.

HSBC ще трябва да задели още провизии през 2009 г. тъй като 75% от заемите й са в САЩ и Великобритания.

HSBC не успя да продаде централата си в Лондон за очакваните 2 млрд. долара, а вчера съобщи, че е отпуснала 1 млрд. долара на клиенти, които са инвестирали в схемата на Бърнард Мадоф, арестуван и обвинен в създаването на финансова пирамида на стойност 50 млрд. долара.

HSBC закри 500 работни места в Азия през миналия месец, изтъквайки като причина влошаващите се икономически условия. Банката също така уволни 1 100 служители в подразделението си за глобално банкиране и пазари през септември.

В отделно изявление днес HSBC съобщава, че планира да намали с 10% броя на служителите си в Тайван до края на януари.

HSBC обяви на 10 ноември, че печалбата за третото тримесечие е нараснала, въпреки че банката е заделила 4.3 млрд. долара, за покриването на лоши заеми в САЩ.

Финансовите резултати на щатското подразделение на банката отчитат спад поради увеличението на лошите потребителски и корпоративни заеми. Печалбата на банката за третото тримесечие бе компенсирана от кредитирането в Азия, 3.4 млрд. долара счетоводна печалба по дълга на банката и продажбата на активи във Франция.

HSBC е заделила 42.3 млрд. долара за покриването на лоши заеми от началото на 2006 г.