Проучване направено сред 150 имотни специалисти сочи, че едва 12% очакват доходността от инвестиции в имоти да е над тази от инвестициите в акции, облигации или други алтернативи през следващата година.

Малко над една трета изразяват мнение, че облигациите ще са най-мъдрата инвестиция през следващата година, докато 39% посочват акциите като такава възможност.

Въпреки изразените като цяло оптимистични очаквания за пазарите на имоти и по-конкретно относно търговските площи, над две трети са на мнение, че ще трябва да мине над една година, преди да станем свидетели на признаци на трайно подобряване

Богатите на налични средства инвеститори, могат да се възползват от настоящите неблагоприятни условия и да извлекат полза от предимствата си спрямо конкурентите си, които нямат достъп до финансиране в условията на финансова криза. Това коментират експерти в сектора. Най-добрия начин да се прогнозира бъдещето е то да се насочва, според участниците в конференцията Global Property Outlook.

В момента хората с възможности са заели изчаквателна позиция, в очакване на отминаване на кризата, като напълно в сила е принципа за „стадното поведение", коментират още участниците цитирани от Reuters.

Цените на недвижимите имоти е възможно да продължат да се понижават още година, но дългосрочните инвеститори, като пенсионните фондове и други институционални такива, е добре да започнат да се оглеждат за изгодни покупки, според анализатори от Allianz Real Estate.

Така те ще могат да се възползват от понижението в цените, като например търговските площи във Великобритания са загубили вече около 30% от стойността си от началото на кризата. Пазарът се сочи като този с най-добри перспективи при евентуална възходяща корекция.

Според Тим Белман, стратег в консултантската компания ING Real Estate, цените на имотите в глобален мащаб се очаква да намерят своето дъно през следващата година и има потенциал за положително движение през 2011 и 2012 година.

До 2010 година понижението в стойността на имотите трябва да е зад гърба ни и през следващите няколко години би могло да се очаква повишение на стойността, което се очаква да стартира най-скоро при търговските и индустриалните площи.

Сред най-защитените от кризата места се сочат страните от Централна и Източна Европа, където да се насочат инвеститорите в кратки срокове, поради ограниченото предлагане и очакваната добра възвръщаемост от инвестициите в търговски имоти, при отшумяване на кризата.

По-голяма низходящ риск се залага на имотите в Северна и Южна Америка, както и в Азия. Там цените на имотите са регистрирали повишение от над два пъти за последните няколко години, в частност в Хонконг и Сингапур.

Като цяло специалистите прогнозират, че имотите като клас актив, ще изостават по доходност зад останалите класове активи през следващата година, според изследването.