Инвестиционният фонд на Бърнард Мадоф бе обявен в ликвидация, предадоха световните агенции.

Нюйоркски съдия се произнесе в полза на иска за ликвидация, подаден от организацията за защита на инвестициите (Securities Investor Protection Corp - SIPC), която се финансира от правителството и защитава интересите на клиентите на брокерски къщи.

Бившият председател на Съвета на директорите на американската фондова борса Nasdaq и влиятелен финансист Мадоф бе арестуван миналата седмица по обвинение в създаване на схема за финансова измама за 50 млрд. долара, припомня ДПА.

Мадоф посочи, че са му останали само 200 до 300 млн. долара, докато прокурорите не са установили точния размер на сумите, изгубени от клиентите на Мадоф, сред които са банки, известни инвеститори и знаменитости.

Организацията за защита на инвестициите гарантира до 500 000 долара на клиент, но загубите на много от жертвите вероятно са много по-високи. Според в. "Уолстрийт джърнъл" най-много е пострадал предприемачът Карл Шапиро с инвестиции за 545 млн. долара. Източници, близки до 95-годишния Шапиро, съобщиха, че е възможно той да е изгубил половината си активи.

Все повече световни банки признават, че могат да загубят стотици милиони долари, вложени чрез тази финансова пирамида. Към списъка днес бе прибавена и средно голямата японска банка Aozora Bank Ltd., която обяви, че има преки инвестиции в Bernard L. Madoff за около 12.4 млрд. йени (137 млн. долара), информира АП.

Белгийската банка Fortis посочи в съобщение, цитирано от Франс прес, че инвестициите й са само непреки и ограничени, така че не очаква отрицателни материални последици.

Източник: БНР

Още по темата:

UniCredit губи 75 млн. евро в пирамидата на Мадоф?

Santander инвестирала 2.33 млрд. евро в схемата на Мадоф

Шеф на Nasdaq създал пирамида за 50 млрд. долара