Първият търговски парк в България, Retial Park Plovdiv отвори врати в града под тепетата.

Паркът е разположен на терен от 42.650 кв. м, на бул. „Менделеев" 2 Б („Асеновградско шосе") и обединява две сгради с разгърната застроена площ от 26 400 кв.м и паркинг за 450 автомобила.

Инвеститор в новия търговски парк е Лендмарк, като размерът на инвестицията надхвърля 21 млн. евро.

Retail Park Plovdiv създаде атрактивен микс от наематели, като привлече водещи български и международни търговски вериги, някои от които стъпват за първи път в България.

Търговската си дейност през декември започват популярната гръцка компания за производство и търговия с облекла и обувки Sprider, най-голямата компания за търговия със спортни стоки на българския пазар Sport Depot и водещата българска верига магазини за битова електроника, офис оборудване и телекомуникационни продукти Техномаркет.

През февруари 2009 г., с откриването на обекти в Retail Park Plovdiv, за първи път в България ще стъпи немската компания Deichmann - най-голямата верига за търговия с обувки в Европа и австрийската DM, специализирана в дрогерийните стоки и специализираните хранителни продукти.

За първи път в Пловдив свои обекти откриват водещата верига за търговия с хранителни стоки Пикадили; магазини Euroland и Bulgarche Music Café - единственото по рода си у нас заведение, което популяризира съвременната българска поп и рок музика.

Шоу-рум ще отвори и Martineli - една от най-известните и наложени в страната търговски марки за комплексно обзавеждане. В Сграда 1 на Retail Park Plovdiv вече оперира строителният хипермаркет на австрийската верига bauMax. Това бе първия магазин на bauMax в България.

Retail Park Plovdiv е с отлична локация - на 5 минути с кола от центъра на Пловдив и в близост да най-големия жилищен район - „Тракия". Комплексът е лесно достъпен с автомобил и с градски транспорт. Над 700 000 души от Пловдив, Асеновград и Пазарджик са потенциалните клиенти на търговския парк.

Проектът на Сграда 2 е дело на арх. Илиан Г. Илиев (архитектурно студио "Планинг"), главен изпълнител е пловдивската строителна компания "Арнаудов", а независимият строителен надзор е изпълнен от Консултантска Инженерингова Група..

Първата сграда, с наемател bauMax, е с площ 13 300 кв.м, а втората сграда предоставя 13 100 кв.м РЗП, като включва общо 8 магазина с площ от 600 до 2 200 кв. м, ресторант с площ 850 кв. м и супермаркет с площ 2 000 кв.м. Сградите са на две нива с просторно обемно пространство, стъклени асансьори и ескалатори в големите магазини.

Наемните нива на търговските площи ще бъдат между 10 и 14 евро в зависимост от големината на магазина и неговото разположение, а договорите за наем ще се сключват за период от 5 до 10 години, каза Таня Бошова от Лендмарк.

Чрез Retail Park Plovdiv за първи път у нас навлиза наложилият се международен формат на търговските паркове, които създават нов модел в ритейл сектора и модерен стил на пазаруване.

Може би, най-отличителна характеристика е големината на търговските площи и възможността да се закупуват всички необходими стоки за дома, дрехи, спортни стоки и храна на достъпни цени.