Goldman Sachs Group Inc. отчете 2.12 млрд. долара загуба за четвъртото тримесечие, като това е първият отрицателен резултат на компанията, откакто става публична през 1999 г., информира Bloomberg.

Загубата се дължи на спада в стойността на активите на банката и приходите от такси за инвестиционно банкиране.

Загубата възлиза на 4.97 долара на акция за трите месеца, приключили на 28 ноември, в сравнение с 3.22 млрд. долара, или 7.01 долара печалба на акция, за същия период година по-рано.

Главният изпълнителен директор на банката Лойд Бланкфейн и шестима негови заместници се отказаха от бонусите си през тази година, след като кризата принуди Goldman да се трансформира в банкова холдингова компания и да приеме 10 млрд. долара помощ от правителството на САЩ. Компанията, която постави рекорд по печалба на Уолстрийт през 2007 г., намали броя на служителите си с 10% миналия месец, а акциите й са се обезценили с 69% от началото на годината.

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service понижи дългосрочния рейтинг на банката от Aa3 до A1, след като резултатите бяха обявени.

Приходите на Goldman Sachs за четвъртото тримесечие са отрицателни, в размер на 1.58 млрд. долара, в сравнение с нетни приходи от 10.7 млрд. долара година по-рано. Приходите за цялата година падат с 52%, до 22.2 млрд. долара, в сравнение с 46 млрд. долара през 2007 г.

Компанията отчита 1.3 млрд. долара намаления на активи и 700 млн. долара загуба, свързана с търговски ипотеки и ценни книжа.

Приходите от инвестиционно банкиране падат с 48%, до 1.03 млрд. долара. Приходите на банката от управление на активи намаляват с 19%, до 945 млн. долара през четвъртото тримесечие, а общите й активи намаляват с 84 млрд. долара, до 779 млрд. долара.

Goldman Sachs и по-малкия й конкурент Morgan Stanley, единствените оцелели от петте големи брокерски къщи в САЩ, се трансформираха в банки, след като инвеститорите загубиха доверието си към компаниите, които разчитат на финансиране от дълговия пазар.

Morgan Stanley трябва да обяви резултатите си за четвъртото тримесечие утре.

Контролираната от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. закупи през септември привилегировани акции на Goldman Sachs на стойност 5 млрд. долара. Банката набра още 5.75 млрд. долара от продажбата на обикновени акции на инвеститори.

Тези капиталови инжекции възвърнаха доверието на инвеститорите, а банката получи и 10 млрд. долара помощ от правителството на САЩ като част от плана за спасяването на финансовата индустрия.