Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило с 18.9% през изминалия месец, до 625 000 на годишна база, което бе и най-ниската стойност в историята на показателя. Данните затвърждават продължаващата криза, която властва на пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика.

Резултатът бе по-нисък от всички прогнози на близо 70 анализатори, дадени за финансовото издание Bloomberg. Средните очаквания на специалистите бяха за понижение на началното жилищно строителство до 736 00. За сравнение през октомври резултатът възлезе на 791 000 на годишна база.

Намаляващите продажби на жилища, както и продължаващата финансова криза, правят строителите по-консервативни при стартиране на нови проекти.

На фона на понижението на началното жилищно строителство до рекорден минимум, специалистите прогнозират по-нататъшно понижение на показателя и в началото на следващата година.

Началното жилищно строителство за октомври бе ревизирано в низходяща посока до 771 000, показаха още изнесените вчера данни.

Започването на строеж на еднофамилни къщи се е понижило с 16.9% през ноември до исторически най-ниската си стойност от 441 000 на годишна база. Това на многофамилни къщи се е понижило дори с повече от 23.3% спрямо предходния месец до 184 000.

Друг доклад, изнесен от правителството, показа, че разходите за живот в САЩ са се понижили през ноември също с най-много от началото на изчислението на този показател през 1947 година.

Потребителските цени са се понижили с 1.7%, след като цената на бензина е продължила да пада, на фона на силното поевтиняване на петрола, загубил над 100 долара от юли насам.

Индексът на строителното доверие National Association of Home Builders/Wells Fargo се понижи до най-ниска стойност при ниво от 9 пункта за декември, което отразява негативните очаквания на предприемачите за развитието на имотния пазар.