Застрахователната компания American International Group Inc. (AIG), която досега е отчела повече от 60 млрд. долара намаления на стойността на активи и загуби, вероятно ще трябва да отчете още почти 30 млрд. долара поради пропуски в начина, по който са оценявани активите й, информира Bloomberg.

Преглед на суаповете за осигуряване срещу кредитен риск на AIG, които гарантират над 300 млрд. долара корпоративни заеми, ипотеки и други активи и не са покрити от спасителните средства, отпуснати от правителството, показва, че застрахователят може би оценява част от позициите си на нива, които не отговарят на лошото състояние на пазара, според изпълнителният вицепрезидент на Gradient Analytics Дон Викри.

AIG може да се наложи да отчете най-малко 28 млрд. долара допълнителни намаления на стойността по суапове, покриващи европейски корпоративни заеми и жилищни ипотеки, както и гарантирани дългови облигации.

Изглежда, че AIG все още не са намалили напълно стойността на активите по тези позиции и това може да се окаже същински проблем, според Викри, който прогнозира още през февруари тази година ръст в намаленията на активите по суаповете на компанията.

Робърт Люис, който отговаря управлението на риска в AIG , обяви, че компанията правилно е оценила всички свои деривативни контракти и активи и няма нужда да отчита допълнителни намаления на стойността на активи.

Спасителният план на правителството, обявен през ноември, покрива само най-проблемните суапове на компанията, които представляват около 20% от всички към 30 септември.

По-големите загуби биха довели до опасения по отношение на това дали държавните средства ще бъдат достатъчни за подкрепа на AIG, която е най-големият застраховател в САЩ по активи. Стойността на спасителния пакет, отпуснат на AIG, почти се удвои от 85-е млрд. долара, одобрени през септември, за спасяването на компанията от фалит.